SAUS, warm of koud geserveerd!

SAUSSaus is de Oost-Europese naam voor een soort teken- en schildermateriaal dat we hier in het westen niet kennen. We nemen daarom het woord SAUS maar letterlijk over uit de Slavische talen.

SAUS dus. Eén van de bijna vergeten middelen uit de voorgaande eeuwen. Het behoort tot de groep van de zachte materialen. Van oorsprong wordt SAUS gebruikt voor grafische technieken en in Oost-Europese landen wordt het middel en de bijbehorende techniek nog steeds gedoceerd aan de graqfische afdelingen van de kunstacademies. SAUS als teken- en schildermiddel werd vooral populair in de tweede helft van de 19e eeuw en in het begin van de 20e eeuw. Vooral Russische kunstenaars als Repin, Kramskoi en Sawrasow gebruikten de door hun zeer geliefde SAUS voor hun kunstwerken.

SAUS-staafjes bevatten geen uitbundige kleuren, maar blinken uit in aardetinten. Een uitgekiende selectie van grijzen en bruinen, met een kenmerkend verschil tussen warm en koud. En dat maakt het middel zo boeiend en interessant voor de kunstenaar. Zowel droog als nat kan het verwerkt worden. Daardoor is het heel geschikt voor een breed scala aan onderwerpen. De klassieke regels over reflectie, schaduw en licht worden in de workshop natuurlijk weer toegepast. Met name door het verschil te laten zien van warme en koude tinten.

Saus is in Nederland niet te koop, ook niet via internet. Daarom wordt het materiaal voor deze workshop door Tekenstudio Aguf (gratis) verstrekt. Indien er interesse is om de SAUS zelf aan te schaffen dan kunt u dat via Galyna bestellen.

BUTTON-aanmelden

 

Datum:    zaterdag 14 april 2018
Tijd:           van 13.00 tot 17.00 uur
Kosten:   € 37,50 incl. koffie/thee. U werkt met het (gratis) verstrekte SAUS
Locatie:   Delft 77, 9406 GD Assen